Bladgoud en andere details

Bladgoud en andere details

Zoals je kan zien zijn de kaarten achterop genummerd. Nummer 1 is de Goudsijs. Eigenlijk is het allemaal met dit schilderij begonnen. In de Coronatijd heb ik dit Goudsijsje in olieverf geschilderd. Alle komende kaarten krijgen een opeenvolgend nummer én natuurlijk een naam.

Veelal is het de naam van het onderwerp, maar soms ook van de omgeving, zoals het Mussenhotel, dat in onze tuin staat.

Dan is er nog het formaat van het origineel bij gezet, zodat je een idee hebt origineel van de tekening of schilderij er uitziet.

De kaarten zijn allemaal van een prachtige kwaliteit: 300 grams Tinteretto en de enveloppe Rustic Gold 120 grams.

Bladgoud

Bij enkele ansichtkaarten kan je er voor kiezen om (echt!) bladgoud te laten toevoegen. Een secuur klusje, die ik per kaart steeds weer iets anders uitvoer. Elke kaart is daardoor uniek. Het geeft de kaart een bijzonder luxe uitstraling. Zo’n kaart is dan nóg meer een prachtig item om in te lijsten!

De dikte van bladgoud kan – door het gebruik van machines – steeds dunner gemaakt worden. Door de goudslagers (b.v. rond 1450) werd b.v. een gouden dukaat (3.4 gram) geplet tussen perkament  en goudslagersvlies tot een zo dun mogelijk folie. Destijds konden ze het al zo dun maken tot 0,001 mm per velletje. Tegenwoordig passen er in 1 mm meer dan 7.000 goudvelletjes: 0,000125 mm dun! Onvoorstelbaar.

Cennino Cennini (+/- 1360 – 1427)

Er is een handboek dat binnen de kunst- en restauratiewereld beschouwd wordt als het standaardwerk op het gebied van de schildertechnieken. Er zijn 3 manuscripten overgeleverd, de Nederlandse uitgave, Het handboek van de kunstenaar, berust op een afschrift uit 1437, de oudste en meest originele versie. Er is veel over dit boekje te vertellen, maar ik wil in het kader van het onderdeel bladgoud, dit stukje met jullie delen:

‘Als je oordeelt dat het goud klaar is om te polijsten, neem je een steen die bekend staat als hematiet. Bij gebrek aan deze steen, en zelfs nog beter voor wie er de uitgave voor kan doen, saffieren, smaragden, robijnen, topazen en granieten: hoe uitgelezener de steen, hoe beter hij is. Een hondentand is ook goed, of die van een leeuw of van een wolf, een kat, een luipaard en in het algemeen van elk dier dat zich naar behoren voedt met vlees’.

Elk jaar een nieuwe collectie

Per jaar maak ik een nieuwe collectie kaarten met een hoofdthema. Naast dat thema zitten er ook een paar andere onderwerpen tussen ter afwisseling.

2023 Is het éérste Collectiejaar. Ik hoop dat je de kaarten mooi vindt en er veel mensen blij mee kan maken!

Leave a Reply

Your email address will not be published.