Hier haal ik mijn inspiratie uit

Home / Historie / Hier haal ik mijn inspiratie uit
Hier haal ik mijn inspiratie uit

Hier haal ik mijn inspiratie uit

Als ik in het Rijksmuseum loop, voelt het als thuis. Het voordeel als Vriend van het Rijksmuseum is dat je er in en uit kan lopen, al is het maar voor een uurtje. Soms bekijk ik vooral tekeningen en de andere keer zoek ik onze grote meesters op en zoek ik weer naar iets nieuws om te ‘ontdekken’ op de prachtige doeken die er hangen.

Naast dat ik heel graag musea bezoek, haal ik veel inspiratie en voldoening uit het lezen van boeken over kleur. Ook het luisteren en het kijken naar de vogels en bloemen  in onze tuin brengt mij op nieuwe ideeën.

Tot nu toe heb ik het meest genoten van het boek van Victoria Finlay: ‘Kleur. Een reis door de Geschiedenis’. Een regelrechte aanrader. Ik lees een boek nooit twee keer, maar dit boek wil ik wel 3 keer lezen!

Een ander prachtig boek met veel tips  en kennis is van Monica Rotgans: ‘Verf. 500.000 jaar verf en schilderkunst’.

Een boek met zeer merkwaardige teksten komt van Cennino Cennini: Het handboek van de Kunstenaar: Il libo dell’Arte.  Bijzonder is dat deze Nederlandse uitgave berust op een afschrift uit 1437! De oudste en meest originele versie. Cennino bespreekt hier al zijn geheimen voor het maken van de verfstoffen, lijmen enzovoort. Het meest leuke vond ik: Welk soort been is goed voor de behandeling van de panelen? ‘Neem de beenderen van de poot en vleugels van een karpoen, hoe ouder ze zijn hoe beter. Zoals je ze vindt onder de eettafel…. ‘ Ja zo ging dat in die tijden….

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.